P Parná sauna

 

Ako sa správne saunovať v parnej saune

Čaká Vás relax a oddych, preto je dobré zahájiť saunovací rituál očistou. Vyzlečte sa donaha a umyte sa mydlom. Do sauny vstupujte nahý, alebo pre lepší vlastný pocit omotaný plachtou alebo osuškou.

Nezabudnite dopľňať tekutiny - pri každom pobyte v saune sa potíte. Udržujte preto výdaj a príjem tekutín v rovnováhe. Odborníci odporúčajú vypiť minimálne 0,5 litra čistej neochutej prírodnej vody.

 

V parnej kabíne sa zdržte tak dlho, pokiaľ sa nebudete cítiť prehriaty. Väčšinou postačí 10-20 minút. Akonáhle sa začnete potiť, môžete sa začať masírovať kefou alebo žinkou. Skvelým pomocníkom sú aj saunové peelingové soli. Zaistíte si tak hladkú a zdravú pokožku.

Relax po saunePo ukončení zahrievania sa odoberte do ochladovne. Na rozdiel od fínskej sauny postačí k ochladeniu vlažná sprcha. Akonáhle ste ochladený, prejdite do odpočivárne.

V odpočivárni zavŕšte celý saunovací cyklus. Skúsení saunári odporúčajú zostať na lehátku cca. 20-30 minút a potom procedúru opakovať. Nezabudnite predtým doplniť tekutiny formou nealkoholických nápojov.

Po dovŕšení tretieho cyklu si ešte odpočiňte a potom sa v pokoji odoberte domov. Pre najlepšie využitie sauny je ideálne ísť pešo a doma sa ihneď odobrať k spánku. Tak máte istotu, že zo saunovacej procedúry dostanete skutočne maximum.